Europese wetgeving

Verordening dierlijke bijproducten (EU1069/2009)

Dierlijke bijproducten worden ingedeeld in 3 categorieën, naargelang de gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan het dierlijke bijproduct.

Mest is ingedeeld als categorie 2 materiaal. Mestverwerkingsinstallaties en vergistingsinstallaties waar mest wordt ingenomen, alsook hun eindproducten, moeten voldoen aan bepaalde eisen van deze wetgeving.

Alle informatie vindt u terug op de website van VLM-Mestbank.

Daar vindt u ook een overzicht van alle erkende mestverwerkingsinstallaties.

 

Verordening (EU) 2019/1009

De Europese verordening 2019/1009 of de ‘Product Fertiliser Regulation’ werd goedgekeurd op 5 juni 2019 en vervangt de meststoffen verordening 2003/2003. De nieuwe verordening heeft betrekking op alle soorten meststoffen zoals minerale en biologische meststoffen, bodemverbeteraars, groeistoffen, enz.

VO 2019/1009 omvat nieuwe regels om meststoffen op de Europese markt te plaatsen. De verordening harmoniseert de normen uit fosfaten, organische en secundaire grondstoffen in Europa, alsook de maxima voor een reeks van verontreinigde stoffen (contaminanten, zoals Cd) in minerale meststoffen worden geharmoniseerd. Daarnaast zijn er etiketteringsvoorschriften die nageleefd moeten worden. Wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan, kan het product een ‘CE-label’ verkrijgen waardoor het overal in de EU vrij verkocht mag worden.

Meer informatie omtrent de “Product Fertiliser Regulation” en waar producten afkomstig uit mestverwerking binnen deze wetgeving vallen is te vinden in de brochure “Verordening (EU) 2019/1009 – Product Fertiliser Regulation”.

Verordening EU 1013/2006

Sinds 12 juli 2007 is een nieuwe Verordening (EG) 1013/2006 in voege ter vervanging van de vroegere EVOA-reglementering (Europese Verordening Overbrenging van Afvalstoffen). Voor de export van mest die aan de erkenningseisen van de Verordening (EG) 1069/2009 voldoet, is de Verordening (EG) 1013/2006 niet van toepassing.

Niettegenstaande eist Frankrijk wel de toepassing van deze verordening voor mest die niet aan de NF U-normen voldoet.

Ook de Duitse deelstaat Nedersaksen past voor de export van gehygiëniseerde meststoffen met organisch-biologische afvalstoffen (OBA's) als enige wél de Verordening (EG) 1013/2006 toe. 

Grensboerregelingen

Sinds 1 januari 2017 is er een grensboerregeling van toepassing tussen Vlaanderen en Wallonië. Landbouwers die als grensboer geregistreerd zijn, kunnen op die manier op eenvoudige wijze hun eigen gronden aan de ene zijde van de grens bemesten met dierlijke mest die is geproduceerd op hun eigen bedrijf aan de andere zijde van de grens.

Alle info en voorwaarden kan u terugvinden op de website van VLM-Mestbank. Ook met Nederland bestaat dergelijke grensboerregeling.