Dikke fractie na scheiding

Dikke fractie, na scheiding van mengmest, is een interessante bron van organische stof, die bovendien gemakkelijk te transporteren (kleiner volume) is. Kenmerkend is dat het organische materiaal en het fosfaat zich ophopen in de dikke fractie. De dikke fractie wordt meestal afgevoerd naar een compostering, droging of vergisting, waarna het eindproduct voornamelijk wordt afgezet in Frankrijk of andere afzetgebieden. Op deze manier worden grote hoeveelheden koolstof uit Vlaanderen geëxporteerd.

Echter zou gebruik van dikke fractie ook interessant kunnen zijn voor gebruik in de Vlaamse landbouw om  het organisch stofgehalte in de bodem te verhogen. Het gehalte aan P zal hier steeds de beperkende factor zijn. 

LEADER Haspengouw project - Dikke fractie als boost voor organische stof

Tijdens het project “Dikke fractie als boost voor organische stof” hebbben VCM, Bodemkundige Dienst van België, PIBOCampus, PVL, Boerenbond en Danone de Haspengouwse akkerbouwers geïnformeerd en gesensibiliseerd over over de mogelijkheden en voordelen van bemesten met dikke fractie.

De projectresultaten zijn hier beschikbaar gesteld.

 

Coördinatieplatform dikke fractie

Op het coördinatieplatform voor vraag en aanbod van dikke fractie, ontwikkeld in het kader van het project “Dikke fractie als boost voor organische stof” ,  kan u de contactgegevens van aanbieders van dikke fractie vinden, samen met de inhoud van hun product. Men kan er eveneens de contactgegevens vinden van landbouwers die op zoek zijn naar dikke fractie met een specifieke inhoud.

Om in te loggen op het coördinatieplatform, moet u het paswoord gebruiken die u ontving van het VCM secretariaat (info@vcm-mestverwerking.be).