Home  > Nieuws

Ontwikkeling rekentool over toepassing van spuiwater binnen het Vlaanderen Circulair project UNIR

27 januari 2020

In het kader van het Vlaanderen Circulair project UNIR werd een rekentool ontwikkeld om de voordeligste toepassingsmethode van spuiwater na te gaan. In de rekentool wordt het toepassen van kunstmest vergeleken met de combinatie van spuiwater met kunstmest. Daarnaast worden opslagmogelijkheden en het al dan niet zelf toepassen of laten toepassen door een loonwerker in rekening gebracht.

Ontwikkeling rekentool over toepassing van spuiwater binnen het Vlaanderen Circulair project UNIR

Begin 2019 werd het Vlaanderen Circulair project UNIR opgestart. Hierbij is Biogas Bree de initiator en belangrijkste co-financierder. Vlaco is schrijver en trekker van het project. Dit project heeft als doel om ammoniaksulfaat (spuiwater) van zure luchtwassers op biogasinstallaties en varkensstallen te laten doorbreken als vervanger van chemische meststoffen in diverse teelten. Om het ammoniumsulfaat positief te valoriseren staan volgende punten op de agenda binnen het project:

  • Centralisatie van de opslag;
  • Homogenisatie en additionele filtratie van het spuiwater;
  • Optimaliseren van het gebruikelijk sproeisysteem voor toepassing van het spuiwater;
  • Onderzoeken en demonstreren van andere toedieningsmethoden;
  • Deze dienst ruim aan te bieden aan telers in Limburg.

Ammoniaksulfaat is een minerale NS-meststof die in Vlaanderen geniet van het statuut als kunstmest en dus boven de 170 kg/ha dierlijke mest mag toegepast worden. Hiervoor zijn grondstofverklaringen, keuringen, FOD-ontheffing, noch mestafzetdocumenten vereist.

In tegenstelling tot kunstmest bevat spuiwater 4 tot 7% stikstof en 12 tot 18% sulfaat. Hierdoor kan spuiwater voldoen aan de stikstof -en zwavelbehoefte van de gewassen. Let wel dat er een maximale toediening is van 1250 liter/ha zuiver spuiwater om te hoge zwavelconcentraties in of verzuring van de bodem te vermijden. De pH van spuiwater ligt namelijk tussen 1,3 en 5, afhankelijk van de afstelling van de zure wasser. Een te lage pH of stikstofinhoud of een te hoge zwavelinhoud kan gecompenseerd worden door opmenging met urean of runderdrijfmest. Belangrijk is wel dat het mengsel van spuiwater met dierlijke mest geen statuut als kunstmest meer heeft en dus wordt gezien als dierlijke meststof. Tijdens de toepassing van spuiwater wordt vaak gevreesd voor verbranding van de gewassen, maar tijdens veldproeven van dit project werden hier geen problemen van ondervonden.

De rekentool werd ontwikkeld om de voordeligste toepassingsmogelijkheid van spuiwater na te gaan. Na invullen van algemene gegevens over kost, aankoopprijs en inhoud wordt in de rekentool het toepassen van kunstmest vergeleken met de combinatie van spuiwater met kunstmest. Daarnaast wordt eigen opslag voor het spuiwater en het al dan niet zelf toepassen of laten toepassen door een loonwerker in rekening gebracht. De tool geeft een tussentijdse berekening van de hoeveelheid kunstmest die bijkomend nodig zijn en de totale kost en uitsparing voor de aankoop van kunstmest. In het laatste tabblad worden alle mogelijkheden weergegeven met hun bijhorende kost voor toepassing.

Meer info over het project vind je op de website van VCM of op deze website.