Home  > Nieuws

Bezoeknamiddag mestverwerking voor Commissies Leefmilieu en Landbouw

25 maart 2020

Op vrijdag 6 maart 2020 organiseerde VCM een bezoeknamiddag omtrent mestverwerking voor leden van de Commissies Leefmilieu en Landbouw van het Vlaams parlement. De bezoeknamiddag is intussen een traditie geworden bij de installatie van een nieuw Vlaams Parlement.

Bezoeknamiddag mestverwerking voor Commissies Leefmilieu en Landbouw

Ook de goedkeuring van MAP6 dat in 2019 in voege trad, was een trigger om de bezoeknamiddag te organiseren. Op die manier wil VCM de nieuwe leden van het parlement kennis laten maken met de huidige stand van zaken van de mestverwerking in Vlaanderen. We konden een vijftiental geïnteresseerden verwelkomen op deze bezoeknamiddag.

 

Het bezoek startte met een toelichting over de algemene werking van VCM, de actuele stand van zaken van de Vlaamse mestverwerking en de VCM-visienota over de transitie naar een circulaire economie. Hierna vertrokken we naar Zomergem waar we met open armen bij Agro-energiek werden ontvangen. Agro-energiek is een familiebedrijf waar in een biogasinstallatie groene stroom en warmte geproduceerd worden uit mest en andere organische stromen. Daarnaast wordt de dikke fractie en het digestaat gedroogd en gepelletiseerd tot een exportrijp product. Na een vakkundige rondleiding op het bedrijf zetten we onze bezoeknamiddag verder richting Tikal, te Pittem.

Bij Tikal, eveneens een familiebedrijf, werden we warm onthaald en kregen we een rondleiding doorheen de verwerkingscyclus van de dunne fractie van varkensmest via biologische mestverwerking. Op deze site wordt het effluent uit de biologie verder opgezuiverd tot loosbaar water in een constructed wetlands. Hierbij worden de nutriënten uit het effluent opgenomen door riet en bezinken zwevende stoffen in opeenvolgende bekkens.

Het bezoek werd afgesloten met een receptie op de Sint-Amandshoeve (Tikal) met inkijk op de varkensstallen. Het eigen geproduceerd vlees van het unieke Belgische varkensras met zuiderse oorsprong “de Belgasconne” werd hier voorgeschoteld en door iedereen sterk gesmaakt.

VCM wenst de bedrijfsvoerders hartelijk te bedanken voor de gastvrijheid, alsook de aanwezigen voor hun interesse!