Home  > Nieuws

VCM Nota waterrecuperatie uit mest

26 februari 2021

In het kader van de VCM Werkgroep Effluent, die voor de eerste keer samen kwam op 16 september 2020, heeft VCM de nota ‘Waterrecuperatie uit mest’ opgesteld. Door steeds terugkerende en langdurige droogteperiodes is de nood hoog om alternatieve waterbronnen te raadplegen. En deze kunnen terug gevonden worden binnen de landbouw, wat de circulaire economie alleen maar ten goede komt.

VCM Nota waterrecuperatie uit mest

Daarnaast stelt het addendum bij de BBT Mestverwerking (Derden en Dijkmans, 2020) dat de waterige stromen die ontstaan na mestverwerking kunnen gebruikt worden als proces -of irrigatiewater, mits voldaan is aan specifieke criteria en voorwaarden.


Het doel van deze nota is het aanpakken van knelpunten die naar boven komen bij het mogelijks gebruik van (gezuiverd) effluent na biologische mestverwerking voor verschillende landbouwkundige toepassingen zoals in luchtwassers, fertigatie, irrigatie,….

De volledige nota kan hier worden nagelezen. Dit document zal de basis vormen voor verder overleg, bijvoorbeeld in kader van de Nutricycle Vlaanderen Werkgroep 'Nutriëntenrecuperatie uit (afval)water', die online zal doorgaan op 16 maart tussen 14:00 en 16:00. Inschrijven kan via deze link.