Home  > Nieuws

Onderzoek naar mogelijkheden voor het herwinnen van nutriënten en grondstoffen uit mest, bioafval en slib

27 februari 2018

Afgelopen week kwamen vertegenwoordigers van vijftien biogasinstallaties uit verschillende Europese landen samen in Amsterdam om de mogelijkheden de bespreken omtrent herwinnen en hergebruiken van nutriënten en grondstoffen uit mest, zuiveringslib en bioafval. De bijeenkomst werd georganiseerd door het H2020-project SYSTEMIC, dat tot doel heeft de implementatie van duurzame en economisch haalbare businesscases voor nutriëntenrecuperatie uit digestaat in Europa te stimuleren.

Onderzoek naar mogelijkheden voor het herwinnen van nutriënten en grondstoffen uit mest, bioafval en slib

Outreach locaties

Het project heeft tien zogenaamde 'outreach locaties' geselecteerd die geïnteresseerd zijn in mogelijkheden om hun huidige digestaatverwerkingspraktijk te verbeteren. De vijf SYSTEMIC demonstratie-installaties, die al hebben geïnvesteerd in technologieën voor de terugwinning van nutriënten zullen de outreach bedrijven helpen bij het ontwikkelen van hun business case door kennis te delen over technologieën voor de nutriëntenrecuperatie en gerelateerde financiële en wetgevingsaspecten. Het projectconsortium zal de beoogde businesscases evalueren op basis van technologische haalbaarheid, economische haalbaarheid en duurzaamheid.

 

Bedrijfsbezoeken

De workshop omvatte een bezoek aan de waterzuiveringsinstallatie van Waternet en de fabriek van ICL Fertilizers Europe. Waternet, één van de outreach locaties, produceert al struviet uit hun afvalwater en heeft de ambitie om de hoeveelheid teruggewonnen fosfor substantieel te verhogen. ICL Fertilizers is koploper in het gebruik van gerecycleerde nutriënten als grondstof voor hoogwaardige gegranuleerde meststoffen. Op de laatste dag van de bijeenkomst werden de outreach bedrijven verdeeld in drie groepen die zich zullen concentreren op kansen voor stikstofwinning, fosforherstel en valorisatie van organisch materiaal en vezels.

Meer informatie over het SYSTEMIC-project en zijn demonstratie-installaties is te vinden op de projectwebsite.

Bezoek aan ICL Fertilizers Europe