Home  > Nieuws

HERMEST: Toepassen van herwonnen meststoffen in het teeltrecept in niet grondgebonden teelten

27 juni 2023

Het gebruik van herwonnen meststoffen van dierlijke oorsprong in hydroteelten.

In zo goed als alle hydroteelten wordt de nutriëntenbehoefte van de teelt nog volledig ingevuld met (dure en niet circulaire) geraffineerde kunstmeststoffen. Sommige mestverwerkingsproducten van de tweede generatie vertonen potentieel om een deel van deze kunstmeststoffen deels te gaan vervangen en zo bij te dragen aan een meer circulaire hydroteelt. Dit betekent ook een sterke kostenbesparing voor de teler. De toepassing van deze geraffineerde herwonnen meststoffen brengt  weliswaar een aantal risico’s met zich mee (ziekten, verstopping, bio-film, accumulatie van zouten en onevenwichten tussen de verschillende elementen in de voedingsoplossing … ) die in dit project onderzocht zullen worden.

HERMEST:  Toepassen van herwonnen meststoffen in het teeltrecept in niet grondgebonden teelten

Het LA -traject ‘Hermest: toepassen van herwonnen meststoffen in het teeltrecept van niet grondgebonden teelten’ is een samenwerking tussen Inagro, het Proefcentrum voor de Sierteelt (PCS) en het Vlaams Coördinatiecentrum voor de mestverwerking (VCM) en gaat van start op 1 december 2023.

Een oplossing voor (teelt)technische problemen.

Hermest wil de aanzet geven voor de introductie van herwonnen meststoffen in de hydroteelt. Om dit te bereiken worden in vijf belangrijke hydroteelten  (tomaat, aardbei, witloof, sierheesters en perkplanten) de risico’s verbonden aan het gebruik van herwonnen meststoffen onderzocht en wordt een antwoord voor mogelijke problemen geformuleerd. Via een participatief innovatietraject met alle betrokken partijen (telers, mestverwerkers, technologieleveranciers…) willen we tot relevante proefopzetten komen om dit te testen. Eerst op de praktijkcentra, later bij de telers zelf. De betrokken telers zullen een belangrijke rol spelen als ambassadeur voor de nieuwe technologie.

Matchen van vraag en aanbod.

Om de bredere uitrol van herwonnen meststoffen in de hydroteelt mogelijk te maken, zetten we enerzijds sterk in op het wegwerken van wettelijke grijze zones. De proefresultaten uit het project vormen hier de basis voor overleg met de wetgever. Naar aanbieders en afnemers toe wordt een eenduidige communicatie op poten gezet. Anderzijds zetten we ook in op het matchen van vraag en aanbod van geraffineerde herwonnen meststoffen. Dit laatste doen we door de ontwikkeling van een webtool die rekening houdt met de kwaliteit en nutriëntensamenstelling van de aangeboden herwonnen meststoffen. Een meststoffenmakelaar gaat ook actief samenwerkingsverbanden tussen aanbieders en afnemers opsporen en ondersteunen. Zowel op praktisch, technisch als juridisch vlak.

T. Van de Sande (Inagro).