Home  > Nieuws

Uitrijtool Mestbank beschikbaar

04 augustus 2023

Om ervoor te zorgen dat meststoffen maximaal opgenomen worden door de planten en niet uitspoelen naar het water, is het belangrijk om de akkers en graslanden op het juiste moment in het groeiseizoen te bemesten. De Mestbank voorziet daarom een uitrijtool om landbouwers wegwijs te maken in de uitgebreide uitrijregels voor meststoffen. Dankzij de uitrijtool kunnen land- en tuinbouwers snel opzoeken of ze mogen bemesten.

Uitrijtool Mestbank beschikbaar

Hoe gebruik je de uitrijtool?

Wie de tool gebruikt, krijgt na het beantwoorden van enkele vragen een persoonlijke uitrijkalender te zien. Daarop staat wanneer mest mag worden uitgereden en onder welke voorwaarden. Bemesting na de oogst is niet in alle situaties toegelaten en vaak kan er nog maar een beperkte hoeveelheid opgebracht worden. ​
​​
​Klik hier om de uitrijtool te gebruiken.

Schematische overzichten

Bij het plannen van hun bemesting, kunnen de land- en tuinbouwers ook gebruikmaken van de schematische overzichten van alle mogelijke situaties. Ze hebben de keuze tussen een overzicht van de uitrijregeling per type meststof of een overzicht van de uitrijregeling volgens teelt en bodemtype.

Bemest volgens de 4 J’s

Goed bemesten gebeurt volgens de 4 J’s zodat meststoffen maximaal naar de plantgroei gaan en zo min mogelijk uitspoelen naar het grond- en oppervlaktewater. Dat kan door de juiste mestsoort en juiste dosis te gebruiken, op het juiste tijdstip te bemesten en met de juiste bemestingstechniek.

Vragen?

Voor meer inhoudelijke informatie:

Bart Willaert, diensthoofd Productie en afzet
​T 02 543 73 31
​bart.willaert@vlm.be