Home  > Nieuws

Studiedag Boost pocketvergisting & nabewerking en ReMestV

13 december 2024

Op 10 December ging de studiedag pocketvergisting en nabewerking door in het kader van de projecten Boost en ReMestV. Met meer dan 200 ingeschreven deelnemers was de studiedag een groot succes. We willen de landbouwers ten zeerste bedanken voor hun gastvrijheid en het delen van hun ervaringen, alsook het gehele organiserende team! 

Studiedag Boost pocketvergisting & nabewerking en ReMestV

Pocketvergister met nageschakelde ammoniakstripper

In de voormiddag kregen de deelnemers de kans om een pocketvergister van Bioelectric gekoppeld aan een ammoniakstripper van Detricon te bezichten op het landbouwbedrijf van melkvee- en varkenshouder Dries Maenhout. De mest uit de koeienstal wordt op dit bedrijf dagelijks afgevoerd naar de pocketvergister, met de warmte die geproduceerd wordt kan Maenhout zijn overgbleven digestaat hygiëniseren wat de afzetmogelijkheden vergroot. Na hygiënisatie en scheiding wordt de dunne fractie verder verwerkt tot ammoniumsulftaat in de stripper-scrubber. Maenhout hoopt op termijn het geproduceerde ammoniumsulfaat te kunnen gebruiken en verkopen als kunstmeststof. Hiervoor wacht hij nog op de goedkeuring van het RENURE-voorstel, dat in april 2024 door de Europese Commissie is uitgebracht.

Pocketvergister met nageschakelde omgekeerde osmose installatie

Na een korte middagpauze werd de studiedag voortgezet op het zeugenbedrijf van de famillie Vroman. Dit bedrijf beschikt over een operationele pocketvergister, gecombineerd met een omgekeerde osmose installatie van Green service. De zeugenmest wordt eerst uit de stal verwijderd en vervolgens gescheiden via een dissolved air flotation proces. Hierbij wordt de dikkere fractie uit de mest gehaald en afgevoerd naar de vergister. De resterende dunne fractie wordt in de omgekeerde osmose installatie verder verwerkt tot mineralenconcentraat en loosbaar water.

Slotmoment Boost: Pocketvergisting & Nabewerking

Tijdens de presentatiesessies deelden de verschillende partners de resultaten van het project.  Verkregen inzichten omtrent rendabiliteit, vergunningen en wetgeving kwamen aan bod gevolgd door een toelichting van de constructeurs over de verschillende installaties. De grote opkomst toonde aan dat er veel interesse is vanuit de sector om pocketvergisting en nabewerking in de praktijk toe te passen. Een prachtige afsluiting van een geslaagd project. De basiscursus, specialisatiecursus, posters en rendabiliteitsstudie die tijdens het project zijn ontwikkeld, zijn te vinden op de projectpagina.

Introductie ReMestV - Alternatieve valorisatie van RENURE - meststoffen binnen de richtlijn dierlijke mest

Het nieuwe EIP - project ReMestV werd aan het publiek voorgesteld. ReMestV heeft als doel om RENURE en bewerkte mestproducten te valoriseren binnen de richtlijn dierlijke mest (170kg N/ha/hr). Tijdens de duur van het project zullen vraag en aanbod van herwonnen meststoffen in kaart gebracht worden en wordt de aanzet voor een lokaal samenwerkingsverband tussen relevante ketenactoren ontwikkeld. Wil jij mee nadenken over hoe zo een lokaal samenwerkingsverband er uit moet zien? Dat kan! Input kan aan de hand van deze link met onze project medewerkers gedeeld worden.