Home  > Nieuws

Subsidies voor ‘circulair ondernemen’ - heeft u een innovatief idee die u graag in de praktijk wil uittesten?

05 juni 2018

De circulaire economie is één van de zeven ‘transitieprioriteiten’ van de Vlaamse regering. In dit kader wordt binnen Vlaanderen Circulair voor de tweede keer een projectoproep gelanceerd waar subsidies worden vrijgesteld voor ‘circulair ondernemen’. Heeft u een innovatief idee met betrekking tot mestbe-/verwerking of het gebruik van de eindproducten?
Bekijk dan snel de voorwaarden van de call of contacteer VCM zodat wij samen kunnen werken tot een overtuigend projectvoorstel! Deadline is 29 juni dus aarzel niet!
 
De projecten die bij de eerste oproep in 2017 subsidies ontvingen, vind je hier. Een van deze projecten is “NPirriK” dat uitgevoerd wordt op het co-vergistingsbedrijf Arbio, in samenwerking met verschillende partners. Doelstelling is de productie van gedroogde meststofkorrels met een verhoogde N/P-verhouding, en irrigatiewater voor de omliggende landbouwpercelen.

Bij Arbio wordt nagedacht over de verwerking van digestaat, waarbij het aanwezige vocht maximaal wordt gereduceerd, met een minimaal verlies aan stikstof. Dit gebeurt door scheiding van het digestaat gevolgd door filtratie van de dunne fractie tot een concentraat. Dit concentraat wordt gerecirculeerd als input voor de productie van meststofkorrels met een significant hogere N/P-verhouding. Dit product sluit qua bemestingsnormen en ook commercieel beter aan bij de behoeften van tuinders en landbouwers. Het filtraat kan worden gebruikt als irrigatiewater.

Subsidies voor ‘circulair ondernemen’ - heeft u een innovatief idee die u graag in de praktijk wil uittesten?