Home  > Nieuws

Overgangsmaatregel voor vrachtstalen

13 februari 2018

Sinds 1 januari 2018 moeten landbouwers gebruikmaken van vrachtstalen voor varkensmengmest en mogen ze geen putanalyses voor die mestsoort meer gebruiken. Omdat er voorlopig onvoldoende capaciteit is om alle varkensmest te analyseren op basis van vrachtstalen, voorziet de Mestbank in een overgangsmaatregel tot eind april. Landbouwers die kiezen voor het analysesysteem, krijgen op die manier de kans om hun staalnames te laten uitvoeren

Overgangsmaatregel voor vrachtstalen

Overgangsmaatregel varkensmest t.e.m. 30 april 2018

Om de mestsamenstellingen van varkensmengmest te bepalen, laat de Mestbank naast het gebruik van vrachtstalen uitzonderlijk tot en met 30 april 2018 ook de volgende stalen toe:

mengstalen genomen door een staalnemer-verwerker, bij aankomst op de mestverwerkingsinstallatie putstalen genomen door een staalnemer van een erkend laboratorium. De landbouwers mogen de analyseresultaten van die stalen gebruiken voor hun mestafzet gedurende 3 maanden, te rekenen vanaf de dag dat de staalname werd uitgevoerd.

Let op: resultaten van putstalen en mengstalen komen niet in aanmerking voor de bepaling van een bedrijfsspecifieke mestsamenstelling.

Alles wijst erop dat er na april voldoende capaciteit zal zijn om de varkensmengmest te bemonsteren op basis van vrachtstalen. Vanaf 1 mei 2018 schakelen we dan ook definitief over op vrachtstalen voor varkensmest.

Keuze voor forfait of analyse

Het principe van de jaarlijkse keuze voor ofwel forfait ofwel analyse voor het bepalen van de mestsamenstelling wijzigt niet. Landbouwers die hun keuze nog niet hebben gemaakt, kunnen dat nog altijd doen via het Mestbankloket in het menu ‘Aanvragen’. Ze kunnen hun keuze maken per mestcode. Voor bepaalde mestcodes bestaat geen forfaitaire waarde en moet altijd met analyses gewerkt worden. Hieronder vindt u een overzicht van de mestcodes voor vloeibare varkensmest. Per code wordt vermeld of kan worden gekozen voor een forfaitaire waarde

Dier/staltype Mestcode Omschrijving Forfait Analyse
Zeugen en biggen 9 mest van zeugen en biggen tot 20 kg ja ja
Zeugen kraamstal 46 enkel mest van de zeugen in de kraamstal (incl. biggen tot 7kg) nee ja
Zeugen dekstal 45 enkel mest van de zeugen in de dekstal nee ja
Biggen 499 enkel mest van de biggenbatterij (7kg – 20kg) ja ja
Vleesvarkens 12 vleesvarkensmest ja ja

Als meerdere van de bovenstaande mestsoorten gemengd voorkomen op een bedrijf, valt die mengeling onder de mestsoort “Mengeling varkensmest” (code 747). In dat geval kan alleen met analyses worden gewerkt.

Voor meer info kunt u terecht op de website van de VLM

U kunt ook contact opnemen met de VLM in uw regio:

Regio Oost (Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg): vervoer.oost@vlm.be - 011 29 88 35
Regio West (West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen): analyse.west@vlm.be - 050 45 90 22