Home  > Nieuws

Oproep Agreon: troebelheidsensor effluent

15 februari 2019

In het kader van het onderzoek dat VCM uitvoerde omtrent de effluentsamenstelling, werd duidelijk dat de verschillen waargenomen tussen de bij de VLM Mestbank gekende samenstelling van effluent en de werkelijke samenstelling bepaald tijdens controles van de Dienst Handhaving, te wijten kan zijn aan de aanwezigheid van slib in het effluent. VCM heeft een Code Goede Praktijk samengesteld met aanbevelingen om dit te voorkomen.

Oproep Agreon: troebelheidsensor effluent

Eén van de aanbevelingen om tot een betrouwbare effluentsamenstelling te komen, is een nauwgezette opvolging van het omslagpunt van helder effluent naar een mengeling van slib met effluent in het bekken.

De vraag rijst of er een troebelheidssensor bestaat, die dit omslagpunt tijdig kan signaleren. Dit zou een handig hulpmiddel zijn om te voorkomen dat er teveel slib aanwezig zou zijn in het afgevoerde effluent.

Agreon is een netwerk van West-Vlaamse kmo's die innovatieve producten ontwikkelen toepasbaar in de agrarische sector. Agreon lanceerde de oproep naar bedrijven die sensorapparatuur produceren en interesse hebben om een dergelijke troebelheidssensor mee te helpen ontwikkelen.

Indien u interesse hebt, reeds zelf met een dergelijke sensor werkt of als u de te ontwikkelen sensor wil testen in uw eigen effluentbekken, aarzel dan niet om het VCM secretariaat te contacteren op info@vcm-mestverwerking.be of 050 73 77 72.