Home  > Agenda

Het ontrafelen van de energiefactuur

21 juni 2018

Een melkveebedrijf geeft gemiddeld 7% van zijn budget uit aan energie. Dit aandeel stijgt gestaag, door de toegenomen automatisering maar ook door de stijgende prijzen van gas, stookolie en elektriciteit. Reden genoeg om het energieverbruik eens onder de loep te nemen! Tijdens 4 studiedagen, georganiseerd door Danone, VCM en Innovatiesteunpunt in kader van het project WINGS, krijgen melkveehouders tips & tricks over energiebesparing en omschakelen naar groene energie.

Wist u dat melkveehouders gemiddeld 12 % energie kunnen besparen? Dat je gemiddeld 5 000 kWh/jaar kan besparen door te investeren in een voorkoeler? En dat ruim de helft van de onderzochte melkveebedrijven zelf energie produceert? Dit zijn slechts enkele van de resultaten uit de 32 energiescans die in kader van het WINGS project werden uitgevoerd bij de Danone melkveebedrijven.
Deze resultaten, leerpunten en tips willen Danone, VCM en Innovatiesteunpunt delen met de hele sector. Daarom organiseren ze 4 studiedagen tussen juni en september.

De eerste studiedag,  “Het ontrafelen van de energiefactuur”, gaat door op 21 juni om 13 uur bij Boerenbond in Leuven. Tijdens deze studiedag staan de mogelijkheden om uw energiefactuur zo laag mogelijk te houden centraal. Bovendien worden de toekomstige beleidswijzigingen die een invloed kunnen hebben op uw energiefactuur uit de doeken gedaan. Meer details vindt u in de uitnodiging.
 
 Noteer alvast ook de volgende studiedagen in uw agenda:
-            19 juli, 13u bij Kamp C (Westerlo): Energiezuinige verlichting
-            23 augustus, 13u bij Greenville (Houthalen): Efficiënt melken en koelen
-            13 september, 13u bij Thomas Moore hogeschool (Geel): Optimaal gebruik maken van zonne-energie

Het project WINGS, een samenwerking tussen Danone, Danone Ecosystem Fund en VCM, heeft, naast een oplossing voor het mestoverschot, als doel de emissies vanuit de melkveehouderij te verlagen. Aangezien 23% van de emissies uit de Vlaamse landbouw afkomstig zijn vanuit het gebruik van energie, is hier dus een belangrijk reductiepotentieel.
Via het WINGS project konden alle Danone melkveehouders zich gratis aanmelden voor een energiescan. Hierdoor ontving ruim 30 % van de Danone melkveebedrijven een energiescan ten opzichte van het Belgisch gemiddelde van 3 %. De energiescan heeft als doel een objectief beeld te geven van het energiegebruik en stelt op die basis investeringen in energiebesparing en duurzame energieproductie voor. De energiescan werd uitgevoerd door de energieconsulenten van het Innovatiesteunpunt die al vele jaren ervaring hebben met energiescans in de land– en tuinbouw.