Dat het gehalte aan koolstof in akkerbouwbodems in Vlaanderen in dalende lijn is, is reeds geweten. Het is dan ook noodzakelijk om dit niveau terug op te krikken. Dit heeft niet enkel voordelen voor de bodemstructuur, maar ook het organisch stof gehalte, microbieel leven en waterhoudend vermogen zijn hierbij gebaat.
Heb je er ooit al aan gedacht om het gehalte aan organische stof te verhogen door middel van houtsnippers? Hierdoor verbetert de bodemkwaliteit zonder dat er veel stikstof of fosfaten bij komen kijken.
Of dacht je eerder aan de toepassing van dikke fractie na mestscheiding? Deze dikke fractie wordt momenteel vaak gebruikt als ligboxstrooisel of wordt na verwerking afgezet in Frankrijk, hoewel dit product een bron van organische stof is.
Wat de samenstelling van deze producten is en welke effecten zichtbaar zijn op de plant en de bodem, kan je te weten komen tijdens deze studienamiddag.
Wie echter meer interesse heeft in het toepassen van groencompost of kalk zal ook zijn of haar licht kunnen opsteken op de studienamiddag. Er werd namelijk een proces opgesteld voor het variabel toedienen van groencompost (precisiebemesting) via een taakkaart en dit zal dan ook uitvoerig uitgelegd worden.
Andere projecten focussen op de mogelijkheden van organische mest, bodemkwaliteit en het mesttransport van Noord-Limburg naar Zuid-Limburg.
Klinken deze onderwerpen interessant? Twijfel dan niet langer en kom naar de studienamiddag om hierover mee te weten te komen.
Deze studienamiddag wordt georganiseerd in het kader van het Leader Haspengouw project ‘Dikke fractie als boost voor organische stof’ in samenwerking met BDB, PIBO Campus, PVL Bocholt en VCM.
PRAKTISCH
Waar? Pibo Campus (Sint-Truidersteenweg 323, 3700 Tongeren)
Wanneer? 25 oktober 2019
Tijdstip? 12u: gratis broodjeslunch, 13u: projectvoorstellingen
Inschrijven via volgende link